Puistjes uit mijn gezicht krijgen

Hoe ontstaan puistjes

In je huid zitten miljoenen en miljoenen talgkliertjes. Deze kliertjes produceren talg, een soort olieachtige stof die ervoor zorgt dat de bovenste laag van je soepel houdt. Het beschermt ook tegen uitdroging.

Talgkliertjes zitten vooral in je gezicht, op je schouder, op je rug en op je borst. In je huid zitten kleine openingen, die we poriën noemen, hierdoor komt het tal naar buiten. Tijdens de puberteit gaan de kliertjes meer en meer talg produceren, voornamelijk bij jongens. Je huid vernieuwt zich keer op keer, maar als er te veel talg aanwezig is, gaan dode huidcellen aan elkaar kleven. Dit veroorzaakt een kleine propje en dat propje verstopt het afvoerkanaaltje.

De talg kan er niet meer uit en langzaamaan ontstaan er een mee- eter, ook wel een comedo genoemd. Op je huid verschijnt dan een geel/ wit knobbeltje die je met het blote oog kan zien. Het is ongeveer zo groot als een speldenknop. Als dat pukkeltje groter wordt, dan de opening ook groter worden. De mee- eter gaat dan open en is te herkennen aan een zwart puntje.

Als de talgproductie door blijft gaan en het afvoergangetje blijft dicht zitten, dan kan je grote gele of rode puistjes krijgen. Deze ontstaan door een combinatie van bacteriën, niet goed werkende talgkliertjes én mannelijke hormonen. Hoewel je het niet verwacht zijn deze hormonen ook bij meisjes en vrouwen aanwezig!

Wanneer beginnen puistjes en wanneer stopt het?

Meisjes kunnen, als ze een jaar of acht zijn, al last krijgen van puistjes. Bij jongens begint het ongeveer rond hun veertiende levensjaar. Per persoon kan dit verschillen, dit is een gemiddelde. Erfelijke aanleg en hormonen kunnen een rul spelen. Tussen je zestiende en negentiende jaar worden puistjes het ergst, je hormonen zijn dan immers op hun toppunt. Een kleine troost: daarna is het meestal afgelopen. Helaas geld dit niet voor iedereen! Sommige mensen kunnen tot na hun dertigste nog puistjes krijgen en ook zwangere vrouwen krijgen sneller (weer) last van puistjes. Maar wat kan je er nou eigenlijk aan doen?

Reinigen van je huid

Reinig je huid twee keer per dag met een goede reiniging melk of tonic. Clearasil is misschien wel het meest bekende anti puistjes merk wat er bestaat, maar ook bijvoorbeeld niveau heeft een lijn, speciaal voor de jongere huid. Laat je bij een drogist of parfumerie goed informeren over wat verstandig is. Een schuimende gel kan je prima onder de douche gebruiken, van een tonic doe je wat op een watje en dat haal je over je gezicht.

Scrubben van je huid

Om de dode huidcellen te verwijderen, is het verstandig om ongeveer twee keer in de week je gezicht te scrubben. Dit doe je met een speciale scrub gel voor het gezicht. Hier zitten kleine korreltjes in verwerkt, die de dode huidcellen los schuren van je gezonde huid. Doe dit voorzichtig en zeker niet dagelijks, je maakt anders je hele huid kapot. Als je je huid kapot maakt, ontstaat er littekenweefsel, wat de talgafvoering nog meer tegen houdt.

Verzorgen van je huid

Na het reinigen en het scrubben kan je een speciale crème aan brengen. Er bestaat nacht- en dag crème, maar ook een combinatie hiervan. Één keer per week een gezichtsmasker is ook goed. Deze heb je ook speciaal voor de T-zone. Dit is de zone waar de meeste puistjes voorkomen, omdat deze zone het meest vet is (je voorhoofd en je neus, vandaar de naam: T-zone)

Copyright 2019 verzorging-huid.nl